La baza conceptului YouthBank stă faptul că tinerii sunt cei care vor modela viitorul. Paradoxal însă, oportunitățile lor de a modela prezentul nu sunt întotdeauna... prezente. Astfel, potențialul tinerilor, creativitatea și energia lor sunt valorificate de societate doar parțial. Chiar și acolo unde există oportunități de voluntariat, tinerii participă rareori la luarea deciziilor.

YouthBank oferă tinerilor un cadru în care ei să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte. Anual în România în medie 15 tineri din fiecare oraș în care este implementat programul YouthBank cu vârste între 15 și 20 ani, cunoscuți ca “cei mai tineri bancheri din România” constituie, promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către liceenii. Este un mecanism prin care sunt încurajate comportamente ale tinerilor legate de: filantropie, inițiativă civică și responsabilitate.

Programul a fost lansat în 2006 în Cluj-Napoca, fiind implementat de către Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) prin Programul de dezvoltare al Fundației Comunitare Cluj, urmând ca din 2008, o dată cu înființarea Fundației Comunitare Cluj (FCC) să devină unul dintre programele de bază ale acesteia și să se bucure de succes în Cluj-Napoca și nu numai.

Începând cu 2009, programul a fost lansat la nivel național sub coordonarea ARC, fiind replicat în alte 5 orașe din țară: Alba Iulia, București, Constanța, Odorheiu Secuiesc și Timișoara. Începând cu anul școlar 2010-2011, YouthBank este prezent și în Iași, iar din anul 2011-2012 în Tîrgu-Mureș. O dată cu anul școlar 2012-2013 rețelei YouthBank i s-au alăturat 4 orașe noi: Baraolt, Oradea, Sfântu Gheorghe și Sibiu. Anul școlar 2013-2014 a însemnat extinderea programului YouthBank în 3 noi orașe: Bacău, Făgăraș și Ploiești. Iar în anul 2014-2015 rețelei YouthBank i s-a mai alăturat un oraș: Reghin. 

În iunie 2014 ARC a fondat Fundația pentru Implicarea Tinerilor (FIT). FIT a preluat rolul ARC-ului: de organizație care coordonează și dezvoltă la nivel național programul. În același timp, strategia FIT implică și implementarea altor programe dedicate tinerilor.

Începând cu anul 2015-2016 rețeaua YouthBank România cuprinde 3 orașe noi: Galați, Satu-Mare și Târgovișite. În total rețeaua YouthBank Romania numără la ora actuală 10 orașe.